Ako ste slucajno zaboravili korisnicko ime ili lozinku, javite se e-mailom administratoru (vidi "Kontakt").
(If you have forgotten username or password, please sent an e-mail to administrator (see "Kontakt"))

Senzacionalno: Zbor KUD-a „INA“ u Zagrebu gostuje na koncertu zbora „Celjskog pevskog društva“ iz Celja

zbor1Nakon što je zbor KUD-a „INA" 2005. godine gostovao kod svojih prijatelja u Celju u susjednoj nam i prijateljskoj Sloveniji, stiglo je vrijeme da im uzvratimo na jednak način. U subotu, 20. studenoga, 2010. godine, gotovo pet punih godina poslije, u Zagrebu će gostovati Mješoviti pjevački zbor „Celjskog pevskog društva" pod ravnanjem mlade dirigentice Špele Florjanič.

Zbor ćemo pohvaliti time što ćemo istaknuti da su osnovani 1895. kao mješoviti pjevački zbor, dakle prije 115 godina. U dugoj povijesti zbora, članovi su bili brojni pjevači, pjevačice, dirigenti, poput poznatog slovenskog skladatelja Antona Lajovica, Antona Schwaba i Cirila Pregelja, a u novije vrijeme Edvard i Matevž Goršič. I poput našeg zbora sudjelovali su na svim važnim zborskim natjecanjima u svojoj zemlji i Europi. Sve to popratili su i lijepi uspjesi. Što se, pak, tiče ravnateljice „Celjskog pevskog društva" ona je s njima kao umjetnička voditeljica od 2008. godine. Jubilarni koncert povodom 115. godišnjice postojanja održat će u siječnju 2011. u Celju. Veselimo se tome, kao i činjenici da ovi slovenski 'zboraši' s velikim uspjehom i dalje ustrajno izvode operetu Johanna Straussa „Noć u Veneciji".

Što se tiče dirigentice Špele Florjanič izdvajamo da je apsolventica glazbene pedagogije u Mariboru. Predaje u Glazbenoj školi u Celju i dirigentica je još Ženskoga zbora „Gotovlje". Često korepetira drugim zborovima, a ističe se i kao pjevačica (i to u klasi profesorice Urške Arlič Goličič). Poput našeg Bojana, pohađa brojne pjevačke i zborske seminare (čitaj: usavršava se), a ovo ljeto organizirala je seminar solo pjevanja u Celju koji je vodila renomirana pedagoginja Edita Gačević.

Nismo zaboravili na subotnji nastup (20.11.) naših gostiju iz Slovenije u dvorani Zagrebačkog kazališta lutaka na Zrinjevcu s početkom u 20 sati. Naprotiv. Dapače. „Celjsko pevsko društvo" izvest će (i tomu se radujemo) devet skladbi, i to uglavnom svojih slovenskih skladatelja poput najzastupljenijih Mojmira Sepe („Poletna noč", „Brez besed") i Cirila Pregelja („Pesem zmage", „Nad vasjo že dan ugaša"), ali i svojih bivših članova; od Antona Schwaba („Večer na morju") i Antona Lajovica („Kiša"). Otpjevat će također skladbe Edvarda Goršiča („Če zapojemo veselo"), Alde Kumara („Dajte, dajte"), te još jednog svog bivšeg člana Matevža Goršiča („Ženko bo z voza prevrnil").

Pitanje je: „Što čuvaju za bis?" Odgovor je: „Ne znamo!" Zato valja doći u Kazalište lutaka, odvojiti četiri eura - da budemo u duhu svakodnevnog življenja gostiju iz Europske unije – odvojiti i nešto više od sat vremena, dobro se smjestiti, te uživati u zborskom izričaju zbora koji je gost KUD-a „INA" zato jer je KUD „INA" bio njihov gost. I oni koji se od 'naših zboraša' bolje sjećaju, tada su Slovenci s nama zapjevali, pa ćemo, eto, i mi s njima.

Bit ćemo gosti koncerta na 'domaćem terenu'?! U sportskim okvirima nemoguće! Ali u umjetničkim, preporuča se. Bojan Pogrmilović će dirigirati (i znojiti se), a četrdesetak što soprana, alta, tenora, basa, što baritona pjevat će (Hoće li se i znojiti?): „Svrši stopi moje" (Krsto Odak), „Soon, ah will be done" (William L. Dawson), „Fa la nana" (Giorgio Vacchi), „Ergen deda" (Petar Ljondev- Svetoslav Baltakov) i „Lijepo pjeva za lugom djevojka" (Emil Cosseto).

Ako ne želite samo pronaći odgovore na postavljena pitanja u ovome tekstu, već svakako i uživati u zborskome izričaju, pridružite nam se u Zagrebu na davno zakazanom gostovanju Mješovitog pjevačkog zbora „Celjskog pevskog društva" pod ravnanjem mlade dirigentice Špele Florjanič. P.S. Generalni pokrovitelj koncerta je INA d.d.

(Ante Novak, 15.11.2010.) 

 

Profil

Application afterLoad: 0.000 seconds, 0.38 MB
Application afterInitialise: 0.035 seconds, 4.26 MB
Application afterRoute: 0.040 seconds, 4.87 MB
Application afterDispatch: 0.083 seconds, 10.96 MB
Application afterRender: 0.105 seconds, 11.87 MB

Korištenje Memorije

12566776

11 upita evidentirano

 1. SELECT *
    FROM jos_session
    WHERE session_id = 'fguhvoamll3aa9j1abchb98jq4'
 2. DELETE
    FROM jos_session
    WHERE ( time < '1614661092' )
 3. SELECT *
    FROM jos_session
    WHERE session_id = 'fguhvoamll3aa9j1abchb98jq4'
 4. INSERT INTO `jos_session` ( `session_id`,`time`,`username`,`gid`,`guest`,`client_id` )
    VALUES ( 'fguhvoamll3aa9j1abchb98jq4','1614661992','','0','1','0' )
 5. SELECT *
    FROM jos_components
    WHERE parent = 0
 6. SELECT folder AS type, element AS name, params
    FROM jos_plugins
    WHERE published >= 1
    AND access <= 0
    ORDER BY ordering
 7. SELECT m.*, c.`option` AS component
    FROM jos_menu AS m
    LEFT JOIN jos_components AS c
    ON m.componentid = c.id
    WHERE m.published = 1
    ORDER BY m.sublevel, m.parent, m.ordering
 8. SELECT template
    FROM jos_templates_menu
    WHERE client_id = 0
    AND (menuid = 0 OR menuid = 0)
    ORDER BY menuid DESC
    LIMIT 0, 1
 9. SELECT a.*, u.name AS author, u.usertype, cc.title AS category, s.title AS section, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END AS slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END AS catslug, g.name AS groups, s.published AS sec_pub, cc.published AS cat_pub, s.access AS sec_access, cc.access AS cat_access 
    FROM jos_content AS a
    LEFT JOIN jos_categories AS cc
    ON cc.id = a.catid
    LEFT JOIN jos_sections AS s
    ON s.id = cc.section
    AND s.scope = "content"
    LEFT JOIN jos_users AS u
    ON u.id = a.created_by
    LEFT JOIN jos_groups AS g
    ON a.access = g.id
    WHERE a.id = 71
    AND (  ( a.created_by = 0 )    OR  ( a.state = 1
    AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2021-03-02 05:13:12' )
    AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2021-03-02 05:13:12' )   )    OR  ( a.state = -1 )  )
 10. UPDATE jos_content
    SET hits = ( hits + 1 )
    WHERE id='71'
 11. SELECT id, title, module, position, content, showtitle, control, params
    FROM jos_modules AS m
    LEFT JOIN jos_modules_menu AS mm
    ON mm.moduleid = m.id
    WHERE m.published = 1
    AND m.access <= 0
    AND m.client_id = 0
    AND ( mm.menuid = 0 OR mm.menuid = 0 )
    ORDER BY position, ordering

Učitane Jezične Datoteke

Dijagnostika neprevedenih tekstova

Ništa

Dizajner neprevedenih tekstova

Ništa